Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. o restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film